Järnia Järntorget

Järnia Järntorget – Göteborgs största järnhandel

Järniabutiken på Första Långgatan vid Järntorget är ett välkänt landmärke för många göteborgare, som nog fortfarande kallar den för Kindstrands Järn. Det är Göteborgs största järnhandel, den enda i centrum och troligen också den äldsta. 1878 startade Kindstrand & Jonsson som en import- och exportfirma, bland annat introducerade man Le Creuset i Sverige – vars gjutjärnsgrytor och stekpannor fortfarande finns kvar i sortimentet.

Under 50-talet omvandlades verksamheten till järnhandel med en butik på Linnégatan tills man flyttade till de nuvarande lokalerna 1990. Här hittar man i princip allt. På butikens 1300 kvadratmeter finns omkring 13000 artiklar; fröer, gräsklippare, skruv, spik, färg, förvaring, VVS, el, husgeråd, verktyg, snöslungor och mycket mer. Här kan man också hyra specialverktyg, stora grillar och annat som kanske inte används så ofta.

– Sortimentet fördelar sig ganska jämnt mellan färg, hushåll, verktyg och trädgård, säger butikschefen Andreas Donner. 90 procent av kunderna är privatpersoner och vi har omkring 600 som kommer in i butiken varje dag. Betydligt fler före jul och färre de första veckorna i januari.

Tre dagar om året har butiken stängt; julafton, juldagen och midsommardagen. Kunskapsnivån hos de som arbetar i butiken är hög.

– Det tar tid att bygga upp ordentlig produktkännedom så att man ge kunderna råd de kan lita på, säger Andreas. De som arbetar här har olika bakgrund, det de har gemensamt är inställningen att ge varje kund bästa möjliga service.

Butiken har expanderat efterhand som det blivit lediga ytor i fastigheten. Idag ligger entrén på Första Långgatan och varuintaget på Masthamnsgatan.

– Läget är väldigt bra för både bilburna kunder och för dem som åker kollektivt, säger Andreas. Det finns gratis tio- och trettiominutersparkeringar alldeles vid butiken och både bussar och spårvagnar stannar vid Järntorget.

 

Vill du veta mer om Järnia Järntorget, kontakta Andreas Donner: andreas.donner@järnia.se

 

Stäng fönstret

Tack för ditt mail.

Vi hör av oss så snart som möjligt.

Hälsningar,
Elof Hansson Fastigheter.