Göteborgs Räddningsmission

”Varje människa har rätt till ett värdigt liv”

Sedan 1952 har Göteborgs Räddningsmission hjälpt människor i samhällets utkant, som kommit i kläm på något sätt med mat, boende och kläder. Då höll man till på Husargatan, där hemlösa och andra utsatta kunde få ett mål mat och par begagnade skor. Sovplatser erbjöds i Fyrbåksexpressens sovvagnar i hamnen. Idag är organisationen spridd över Göteborg och några grannkommuner med huvudkontor i Elof Hansson Fastigheters fastighet på Nordhemsgatan 12.

Under de drygt 60 år som gått sedan starten har hjälpbehovet inte minskat, det har däremot förändrats och fortsätter att förändras – ofta mycket snabbt. Ett exempel på det är när det kom många ensamma flyktingbarn och Göteborgs Räddningsmission snabbt kunde skaffa fram boenden. När sedan flyktingströmmen avtog kraftigt gällde det att anpassa sig igen.

Många vill hjälpa
– 2016 ökade antalet hemlösa i Göteborg från 3500 till 3900, varav drygt 500 barn, berättar Joachim Lundell, insamlingschef på Göteborgs Räddningsmission. 1500 är akut hemlösa, dessa människor vet inte var de ska bo nästa natt. EU-migranterna ingår inte i de här siffrorna.

Joachims huvuduppgift är att skapa engagemang för organisationens hjälparbete, så att företag och privatpersoner hör av sig och frågar vad de kan hjälpa till med.

– Man blir förvånad över det stora intresset för att hjälpa till, säger han. Det handlar inte bara om att skänka pengar, det är också viktigt att engagemanget passar både oss och bidragsgivaren. En vanlig variant är till exempel att företagens anställda får lägga arbetstid som volontärer hos oss. Det kan handla om att servera i caféet på Vasagatan eller bidra med specialistkunskap till vår verksamhet, säger Joachim.

Elof Hanssonskoncernen via Elof Hansson Holding är bidragsgivare till Göteborgs Räddningsmission och detta bidrag går i första hand till det uppsökande hemlöshetsarbetet, som fältarbetet mot trafficking och prostitution.

Second hand och café
Göteborgs Räddningsmission är en idéburen ideell organisation, som bedriver diakonalt och socialt arbete på kristen grund. Huvudman är 23 frikyrkor och förutom i Göteborg finns verksamhet i Mölndal, Kungsbacka, Borås och Ljungskile. I Högsbo driver Göteborgs Räddningsmission en second handbutik tillsammans med Erikshjälpen och på Vasagatan serverar caféet 150 frukostar om dagen samt ger människor kläder och duschmöjligheter.

I verksamheten finns ungefär 170 anställda och 500 volontärer. Sedan februari 2016 finns huvudkontoret på Nordhemsgatan 12, där ett 20-tal personer arbetar.

– Det gamla kontoret på Andra Långgatan blev helt enkelt för trångt, säger Joachim. När vi då fick möjlighet att flytta hit bestämde vi oss snabbt. Läget är bra och lokalerna passade vår verksamhet nästan precis som de var.

Vill du veta mer om Göteborgs Räddningsmission, kontakta Joachim Lundell, joachim.lundell@raddningsmissionen.se.

Intresserad av nya lokaler? Kontakta Thomas Pieschl: 031-85 60 65, thomas.pieschl@elofhansson.com.

Stäng fönstret

Tack för ditt mail.

Vi hör av oss så snart som möjligt.

Hälsningar,
Elof Hansson Fastigheter.